Portfolio

Deze aangepaste tekst bevat een uitleg in 185 woorden van een citaat van de Iraanse profeet Zarathustra. Het is geschreven voor kinderen op de basisschool, in opdracht van Stichting Culturele Droomwevers.
 
“Waarheid is ‘t beste van al wat goed is.” 
 

Volgens Zarathustra is er een God van het goede en een God van het kwade. De God van het kwade maakt alles kapot, terwijl de God van het goede voor wijsheid zorgt. Zarathustra zegt, dat wijze mensen goede gedachten hebben, goede woorden gebruiken en goede daden doen. Bij al deze goede dingen is waarheid het allerbeste, aldus Zarathustra.

Maar wat is waarheid? Als je zegt dat spruitjes vies zijn, is dat dan de werkelijkheid? Nee, want dan zou iedereen ze vies moeten vinden. En dat is niet zo. Wat wel waarheid is, is dat spruitjes een ronde vorm hebben en groen van kleur zijn. Dat is hoe we ze werkelijk zien.

En stel, dat je denkt dat helemaal niemand je leuk vindt. Dat kan onmogelijk waar zijn, want er is altijd wel iemand die jou grappig, mooi, slim of heel lief vindt. Soms denk je misschien, dat iets hartstikke waar is. Maar pas als je iets werkelijk kunt zien zoals het is, is het waarheid.
 
Dus als je praat, denkt of doet, bedenk dan altijd of dit met de waarheid te maken heeft. Op die manier kun je volgens Zarathustra een wijs mens worden, zowel voor jezelf als voor anderen.
 
Wil je de mogelijkheid onderzoeken of jouw teksten begrijpelijk gemaakt kunnen worden voor een specifieke doelgroep neem dan geheel vrijblijvend contact op.
Filosofie voor kinderen