Observeren en rapporteren

Voor wie

De training Observeren en Rapporteren is bedoeld voor medewerkers in onder andere de zorg, dienstverlening en beveiliging.

Het resultaat

  • De cursist weet wat objectief waarnemen is
  • De cursist heeft inzicht in zijn of haar manier van waarnemen
  • De cursist kent het belang van schriftelijk rapporteren
  • De cursist is in staat objectief te rapporteren
  • De cursist is in staat kort en bondig te rapporteren
  • De cursist is in staat structuur aan te brengen in zijn of haar rapport

De aanpak

Aan de hand van het model van de Geweldloze Communicatie wordt in deze eendaagse training uiteengezet welke valkuilen kunnen ontstaan tijdens het observeren. Vervolgens worden er opdrachten gedaan, waarin de cursist oefent met objectief observeren en tegelijkertijd inzicht krijgt in zijn of haar manier van waarnemen.

Na de lunch krijgt de cursist handvatten om relevante informatie kort en bondig te rapporteren. Vervolgens worden videofragmenten bekeken, waarbij de cursist de gelegenheid krijgt te oefenenen met het objectief observeren en rapporteren.  

De praktische oefeningen worden uitgevoerd onder leiding van een vakkundige trainer. Uiteraard ontvangen de cursisten tijdens de training veelvuldig feedback en tips.

Duur

De training vindt plaats van 9:30 – 17:00 uur.

Kosten

De kosten voor de gehele training zijn € 799,- (excl. btw) per groep. Een groep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Alle trainingen worden op de wensen van de betrokkenen afgestemd. Hierboven is slechts een impressie van de opties weergegeven. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk een individueel (vervolg)traject te verzorgen.

“De inhoud van de training was boven verwachting. Ik vond de informatie over geweldloze communicatie en vervolgens het maken van een koppeling naar rapporteren bijzonder sterk. Dit was zeer leerzaam en inspirerend voor mijzelf en het team. Ik zag dat de teamleden werkelijk geboeid bleven en aangemoedigd werden te leren. Je bewoog heel mooi mee met de sfeer en de behoeften van de groep. Verder was je toegankelijk en hield je onze korte spanningsboog steeds uitgedaagd. Voor mij was dit de beste training die wij als team hebben gehad.”

Suzanne Mateboer, teamleider Daalburgh                                         Goodwillcentra Leger des Heils